search_icon_irandoc
...
َ

فناوری اطلاعات و حقوق؛ فرصت‌ها و تهدیدها

دکتر همایون حبیبی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به رشد فناوری اطلاعات، گفت: فناوری اطلاعات به طور همزمان باعث توسعه حقوق بشر و هم‌چنین ابزاری علیه آن بوده است.

به گزارش «روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» اولین سخنرانی علمی از سلسله نشست‌های شهروندی در جامعة اطلاعاتی با موضوع «حقوق و فناوری اطلاعات» با سخنرانی دکتر همایون حبیبی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر دوران، معاون پژوهش ایرانداک به عنوان پنلیست و یلدا خسروی، دانشجوی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان دبیر پنل برگزار شد.

دکتر حبیبی، در ابتدای سخنرانی با بیان گسترده بودن موضوع سخنرانی گفت: رشد فناوری اطلاعات در سالهای اخیر بسیار گسترده بوده و ارتباط گرایش‌های حقوق با این پدیده مورد بررسی قرار گرفته است.

حبیی با بیان تاریخچه مالکیت اینترنت گفت: حکومت بر اینترنت در آمریکا آغاز شده و در ادامه این فرایند بسیاری کشورها از جمله ایران خواهان خارج کردن این مدیریت از آمریکا بوده اند.

وی افزود: شکاف دیجیتالی باعث برگزاری دو اجلاس‌ جهانی در سال‌های  2003 و 2005 در سطح عالی شد و در این اجلاس‌ها یکسری اصول برای رفع این شکاف در سطح ملی و بین المللی تدوین شد.

حبیبی گفت:‌ فناوری اطلاعات ابزار توسعه حقوق بشر تلقی می‌شود اما در اجلاس ژنو موارد دیگری نیز مورد بررسی قرار گرفت و در طول زمان به تیترهای جدیدی از حقوق هم برخورد می‌کنیم و از آن جمله می توان به حق دسترسی به اینترنت و پهنای باند اشاره کرد؛ از طرف دیگر فناوری اطلاعات می‌تواند ابزاری علیه حقوق بشر نیز باشد.

وی تاکید کرد:‌ فناوری اطلاعات نقش بسزایی در صلح و امنیت بین المللی داشته و محدودیت‌هایی را برای تروریست‌ها و حامیان آنان ایجاد کرده است.

او تصریح کرد: فناوری اطلاعات کنترل حاکمیت ملی و دیدگاه‌های قدیمی کنترل ملی بر جریان اطلاعات و فناوری اطلاعات را دستخوش تغییر کرده و فضای فراملی را فراهم کرده است.

وی خاطر نشان کرد: ‌تنظیم روابط خصوصی در فضای مجازی نیاز به تغییرات دارد و در حوزه کیفر نیز جرایم کلاسیک و جرایم جدید نیز باید بازتعریف شوند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: استفاده از فناوری برای جریان کار بهتر دستگاه‌های قضایی به خوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد و دیوان‌های داوری از راه دور بدون حضور فیزیکی در حال انجام است.

در پایان حاضران پرسش‌های خود را مطرح کردند.

این سخنرانی روز سه‌شنبه 5 بهمن ماه 1395 از ساعت 15 تا 16:30 در تالار سخن ایرانداک برگزار شد.

تاریخ درج خبر : 95/11/11